CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

27 October 2008

:: iNsaN yg beRNaMa MaNuSia ::

Assalamualaikum...

Kali ni..aku post sumthing different from b4..
kalo nk tau mane lain nye...
bace la...
ade pengajaran sket yg aku selitkan...
tp...panjang la sket...anggap la mcm korg ngah bace cerpen..hihihi...

Slame aku idup kat dunia ni..21 thn dah pn..(hmm..brape lame lg la mase yg tinggal utk aku berubah+bertaubat...mkn singkat..)
mcm2 prangai manusia yg aku jumpe..
ade yg baik, rajin, peramah, pemurah, sopan, hormat org lain..mcm2 lg lah..
tp x kurg gak dgn yg berperangai kureeeengggg sket..
ade tu siap ske menipu, mengutuk, mengumpat, merompak, me...ape2 je lah..
mmg mcm2..
ye la..name pn manusia kan...ssh nk lari dr wat kesilapan n kesalahan..(cam aku gak)

Allah menjadikan manusia dengan berbagai2 jenis..
ade yg cantik..ensem..tp perangai cam sengal..
ade plak yg buruk, kurg cantik, kurg ensem...tp..masyaAllah..baik btol budi pekerti nye..
tp sbnrnye..ade gak yg cantik di luar n dlm...yg buruk di luar n dlm pn ade gak la..
tp..ape pn bntuk fizikal kite...
sbnrnye..kite kne ingat..Allah menjadikan n menciptakn manusia ni mmg cukup sempurna..
mgkn ade yg kate org cacat tu x sempurna..
silap tu..dorg sume sentiasa sempurna di sisi Allah..
korg tau x kenapa insan2 istimewa tu diciptakn?(mgkn ade yg dah tau..so ni aku nk btau kat yg blom tau)
sbnrnye..dorg diciptakan utk bg kite kesedaran spy kite sdar yg kite ni spttnye bersyukur sbb kite terlalu sempurna berbanding mereka..bermuhasabah sket...

kalo ade kelemahan kat mane2 tu..cube tgk blk..mst kite ade kelebihan kat tmpat lain..
mst ade punye r..mustahil xde..
kalo kite da tau kelemahan kite tu..kalo bleh dibaiki..baik kite baiki...
kalo mmg btol2 x bleh tu...mksdnye mst ade hikmah d sblk kelemahan kite tu..
well, He knows every single things bout us..
kalo Dia x kasi kite sesuatu mende yg kte nk tu..mksdnye..mende tu mst bkn yg terbaik utk kite..
kalau die bg gak..mgkn sumthing bad will happen..
btol..aku x tpu..

Bia r aku share ngan korg kes aku...
yg baik jdkn pengajaran..yg buruk jdkn sempadan k...

Dlu..time aku kat matrix(PASUM)..aku bercita2 nk jd pharmacist..biotech lah..mcm2 lg..(sume yg ade kaitan ngan biologi)
mmg nk sgt..
tp..time aku sem 1..aku byk main..result aku trok sgt2..2.67..trokkan??!!!
dgn result camni pn aku still psg angan2 nk amik kos2 bio tu..(x sdar diri btol)

dlu..aku agak sengal..senget..sume2 lah..
huha huha sane sini..kluar2 lepak2.. g KL lah(time skola2 dlu...)...mcm2...termasuklah x dgr ckp paren aku..sian dorg..mak, abh...sy mintak maaf yer..time tu sy jahil sgt..(darah mude la katekan..huhu)
tp seb bek result SPM aku maintain jer..kire ok r tu..plg trok pn b4..hehe..(sesuai la pn ngan usaha aku yg ciput tu..haha)
punye lah nk kate sengal nye aku...
dah la aku msk pasum tu mksdnye 1st time aku xdok umah..
kwn2 aku yg len..siap homesick2 bagai..
aku dgn lena nye tdo mlm 1st tu..hahaha..
pg esknye..mak aku call.."cne tdo kat sane?? x rindu mak ker??.."
aku ngan banggenye jawab.."x rndu pn.....BEST jer!..."
sengal btol aku time tuh!! huhu...


actually...hidup aku byk berubah time aku kat matrix..

sblm aku nk msk PASUM..aku mmg slalu doa pas smayang..bialah aku jumpe kwn yg btol2 leh BTOLKAN aku...mintak2 sgt x jumpe kwn yg bleh BTOL2 rosakkan aku...(rmai ckp bdk PASUM trok..sosial..cultural shock..mcm2 lg ah)
Alhamdulillah..doa aku makbul..
Aku berjumpe ngan beberape org yg btol2 mengubah aku...
Org yg paling byk ubah aku ialah..YULIANA...

Ktorg sekelas...
1st day+time dtg+sampai kat klas, aku dahage giller...tetibe..die hulurkan aku air..cm tau2 je..hehe..
so, kat situ la ktorg knal...tuka2 personal information...hmmm...
beberape bln pertama...ktorg cm biase jer..
tp..lame kelamaan..
die stat ajak aku g surau...
die slalu bg nsht kat aku..
kalo aku wat slh..die tegur ngan cara yg paling berhemah...sejuk ati ni...hurm~

lame kelamaan..aku pn tertarik utk pegi surau kat kolej kitorg tu..(KUAZ~kolej Ungku Aziz)
br aku tau..betape best nye smayang berjemaah...usrah...qiamullail..
tp time tu..dah nk dkt abes sem 1...

bile msuk sem 2...
aku tekad nk blaja sungguh2..(walaupn..kdg2 tu ter lagho gak..hehe)
stat sem 2 ni gak la aku makin rajin ke surau..
aku bersyukur sgt..rumet aku Fatimah Hanifah pn rajin ke surau..so lg la kuat smangat aku..
sem ni..bkn takat smayang mgrb ngan isyak je..subuh pn ktorg g gak..
kalo time skolah dlu..lpas aku dah khatam time darjah brape tah..aku jarang sgt ngaji...
kalo ngaji pn...sbb nk bace yasin..kalo x..hurm..xde la jwbnye..
tp stat sem 2 kat PASUM ni...aku btol2 nk berubah...
org homesick time awal2..aku..time tu lah br nk feel2 rindu2an kat family..hahaha..
time ni gak la...aku da stat x penah lawan ckp mak ngan abah..
best rupenye jd ank mithali..hehe(harap2 kekal smpai akhir hayat..)

hidup aku sem 2..sgt sweet...
lps je aku smayang subuh..jarang sgt aku tinggal bace mathurat n ngaji...
mase between mgrb ngan isyak pn..jrg terbazir...sbb kat surau slalu ade tazkirah..kalo x pn...aku akan stay kat surau..mengaji..smayang sunat.. best sgt2...
mmg ade antara kwn2 aku yg ckp..kalo asyik byk abes mase kat surau..mane sempat nk stadi?
silap tu..dorg mmg silap!
korg tau x ape aku dpt utk result 2nd sem aku?
aku dpt 3.55...korg nk kate ape skang??
time aku dpt result tu...aku muhasabah diri aku blk...
Ya Allah...aku syukur yg teramat sgt..mmg la x dpt 4.0 flat..tp aku rase..usaha aku berbaloi..
Fatimah n Yuliana dpt 4.0 flat..skang Yu wat dentistry kat UM..Timah wat medic kat UM gak...
aku tumpg gembira ngan kejayaan dorg...

kalo korg prasan..byk sgt beza result sem 1 ngan sem 2 aku...
2.67 --> 3.55

dr muhasabah diri yg aku buat...
aku sedar...result yg aku dpt tu bkn sekadar atas usaha aku study jer...(sbb time sem 2 pn aku mmg study ala kadr je...asal study je...kasi abis sume chapter je)
tp result tu menggambarkn ganjaran diatas semua amalan aku...

aku percaye....walau byk mane pn kite abes mase utk stadi..tp kalo xde mase utk Dia...
mmg xde makne..usaha tu pn akn jd sia2...
tu yg jd kes.."aku dah study sparuh mati..tp still result K.O..."...
tp kdg2 tu...ade gak kes yg dah study+slalu ingat Dia...tp still result cm biase2...
kes mcm ni biasenye...sbb Dia tau yg terbaik utk kite..ni 1 contoh..
Mgkn kalo result si A(bkn name sebenar) ni great sgt..smpai leh jd Doctor ke Lawyer ke...
in future..mane kite tau die mgkn akn jd Doctor yg x baik (cuai ker...ae2 je la)..
kalo jd lawyer lak..mgkn jd lawyer yg mengdefend org yg bersalah..kan x elok tu..

sbb tu...aku ingat smpai skang ayat Yuliana...

" Awak..kalau nnt bile kite dah abes blaja kat cni..awak x dpt kos yg awk impikan..awk jgn sedey..sbb Allah tau ape yg terbaik utk awk. X semestinye ape yg kite nk adalah yg terbaik utk kite.. "

time die ckp ayat ni..aku x pkr pa pe pn...

Bile result kemasukan U kuar..aku terkejut sgt..
aku dpt kos comp sc kat UiTM..??? kenape? kenape? kenape?
aku x mintak..xde lgsg dlm snarai yg aku mohon..
sminggu aku xde mood...
kkk aku siap nk suh aku amik kolej swasta je utk capai cita2 aku tu..
tp tamaw lah..mahal..watpe bazir duit..
then..bapak aku kate..try je dlu..
kalo ok..troskan..
kalo x..stop je..
so aku ngan terpakse nye..try je la...

time 1st skali kitorg diuji wat program...time tu klas pn norzehan..C++...
alhamdulillah...aku cam senang plak nk wat program tu...
tp..aku still takut xleh bwk..alsannye..x minat...
then, aku g jumpe pn zehan personally..die byk bg kata2 semangat kat aku...
and..at last..aku pn cm dah sebati je ngan programming..
so..ive made my decision 2 finish my degree in comp sc...
time tu..snang lah ht mak+abah yg sblm tu teramatlah risau...

And alhamdulillah....
till now..aku still leh handle my study...(biasela... kdg2 tu ade jugak la jd sdkt kehancuran sane sini..hehe)

bile aku dpt pointer yg okey at my 1st sem..
mende pertame yg aku ingat mstlaa syukur sgt2..
then..terngiang2 kat telinga aku ape yg Yu ckp dlu...
mmg terbuktila btol ape yg die ckp..
ape yg kite nk x semestinya yg terbaik utk kite...
ape yg kite xnk x semestinye x baik utk kite...

Thanks a Lot, Yuliana!
u've change me a lot......

p/s: Awak..kalo awk bace blog sy ni...sy syukur sgt2...kalau awk nk tau..sy dah lame videokn gamba knangan kite kat pasum dlu..(time sem 1 sy kat uitm...huhu..lame btol...) sy ingat nk anta kat UM.. tp x sempat nk anta...sy still x berkesempatan nk g lawat awk kat UM..hurm..

Wassalaaam.....

19 October 2008

:: DeDiCaTe 2 CS 230 ( intake 2006@2007 ) ::

Assalamualaikum...

Aku br je create diz video diz afternoon..
(nk release la konon2nyer td..huhu!)

Aku da set tamaw pikir psl study2 ni smpai tergelincirnye matahari pd hr ni..
hehe..(i need s0me rest lah!)

So..ni la yg smpt aku wat utk isi mase lpg ku itu..

Xde ape pn sbnrnyer... just 4 cuci2 mate jer!
tp..bile kite sume dah abes blaja nnt..
aku komfem ah korg2 (cs 230 klas aku) mst nk windu2 kat saat2 kite 2gether2 cm skang..

mmg r ssh nk get 2gether slaloo..tp...at least ade gak!
so, i hope that our friendship will last 4 eva n eva n eva k!!!

Selamat meNoNt0N !!!! hehe!


video

Kalo ade pa pe nk komen..komen je lah yer..
Komen anda dialu2 kan... (kutuk pn xpe je..)
hehe..

Wassalaam...

18 October 2008

:: RaYa SeBuLaN ::

Assalamualaikum...x jwb dose..hehe!

Huh! 1 kes dah selesai..alhamdulillah.. kes aper?? hurm..bia lah rahsie..hehe (*_*)

k ah..kali ni aku saje la nk share gmba2 kat open house zati aritu.. kat blog cs pn ade gak..saje nk tmbh2 lg..

ni time br2 smpai.. saje nk manje2 ngan yan..haha..


kami... 7+1


Actually..aku ade la bwk kek 2 bijik g umah zati aritu.. kek biase jer.. tHaNks ye korg(ana n am) coz tpakse melayan kerenah aku..!! hehe..saje buli pengantin bru..

niat aku pd asalnye...saje2 je la nk bg bdk2 ni mkn kek..suke2 jer...
aku bajet2.. nk potong n mkn tros je..

hey..tetibe ade lak la suare2 yg nk suh psg lilin laa..nyanyi2 la.. uwaaargggh... malunyerrr...heee...

ni la kek yg kitorg dpt slps meround2 kat pkan klang..huh!



hahaha...lilin bagaaaaiiii...



mai ngan fadzley pn nk tiup lilin gak..



time 2 suap menyuap..hehe..




wif my classm8...



sume nk amik aura2 kawen ana ngan am..hahaha..



p/s: x sbr nk tgk sape lak la dlm rmai2 ni yg kawen dlu pasni..hehehe.


thanks 2 Zati 4 diz sweet open house yerk!..(tuan rumah..)



gamba yg ni lak kat umah pn azzah (a day b4..)




ni lah antara aksi2 kami semase beraye dirumah org..heeee...

k lah, c ya nxt poSt yer !! Daa~

Wassalaam..

16 October 2008

:: Ni LaH dieR ::

Assalamualaikum...

keyh...spt yg djnjikan aritu..aku kate,aku nk share ngan korg kan ape yg aku dpt..
hurm...
disbbkn trlalu bz skang nieh..so lmbt r skeyt ek..
s0ry...dowry....strawberry...(sape knal ayt ni??...hehe)

so..ni la antara prezen2 yg kwn2ku kasi aritu...
(haha..nmpk nye aku kne bersedia utk hdiah dorg lak la...sume nye bday dah x lame lg..uwahahaha...)




yg penting... 9 posen kat tepi tuh!! haha... simbolik tu weii..
(slps dipakse rela oleh aku kat dpn umah zati..hahaha!..sape yg terase tu.. time kaseh yer! taun dpn aku wat lg..hehe!)

to naszuan, thanks yer kasi sejadah tu!
to all pemberi cotton candy pn same gak..
terimalah pantun 2 kerat nih..

terime kaseh daun keladi,
aku tau kat ne korg beli..!

hehehe...
Wassalam...

11 October 2008

:: ..DeeLa..AiN..MaiZa.. :: <--ThaNkS yer k0rG!!!

Assalamualaikum...

arini..mule2..aku nk knalkn korg sumer ngan ex-rumet aku kat MAWAR dlu... dorg 3 org ni la org 1st, 2nd, and 3rd yg aku knal time aku mule2 msuk uitm dlu.. 2 sem aku dok sbilik ngan dorg ni..(yg dila tu..smpai skang pn dok sbilik ngan aku lg..haha..weh dila, ko x sggup tinggalkn aku kan?..hahaha..)abes r sume gud habit..bad habit aku sume da ade dlm poket doremon dorg tu...hakhak.. kepada anda be-3..dont tell anybody k!! my secret is ours only... jgn citer hal rumahtangge kite kat owg len tau! hahaha...

maiza, ain, deela...


mst korg tertanye2 kan..nape la aku dok sbuk promote 3 org knk2 "istimewa" ni kn? Sbnrnye..aku nk citer kat korg psl mission dorg arini yg bleh kate mmg menjd la gak... nk wat surprise la kat aku konon2nye..haha..(mmg terkezut pn..x mcm maiza dlu..ktorg punye la nk wat surprise..die bleh x tekejut..hampeh jer..) to maiza, len kali pura2 jer terkejut..br nmpk cam best sket..hakhak..

mule2 ain anta msg, aku x prasan.. dila call tanye aku katne... aku jwb je le cm biase.. tp yg plik tu..sore die tu mcm sore ain... aku ingatkn enset aku yg dah senget..(mmg slalu senget+sengal pn)...kan aku dah citer smalam..betape bengongnye enset ku itu..haha..nvmnd lah..

tibe2..aku nmpk kete dila melintas melawan arus(1 way sbnrnye...)..tp dorg dgn slambe nye tuka kn jln tu jd 2 way..(ske ati korg je ek..) xpe2..bkn fak org len pn..fak kite gak...(xcept dila..die engineering..)..haha..

few mnts later..dorg smpai bersama2 KFC n taraaaa....kek pn ade gak...haha...

ni lah kek nyer..tp..dorg punye name..ceh! hentam je la...


ni lah antara moment2 yg best time tghr td...



...candid..candid..candid...








peace!! haha..lom ready lg la dila..


haaa...!! dah ready dah.. peace n0 waR!! heehee..


...kami....


kami lg...
mane ilang lg sorg
dila..ooo..dila...
ngeh2..
ngah tgkp gamba rupenyer..
sbr je la ye dila..


NK TGK AKSI SENGAL X????
...tarraaaaa.....
...hahaha...




SELEKEH GILEEEEEEERRR!!!





now is the time 2 kmas2...



saje nk tlg mak cik cleaner..
nk tmbh pahale..wakaka..
(padahal sendri wat sepah)
..kek, air, sos, krim, kulit ayam KFC..
..sume ader ats meja tu..
..err..


*pura2 rajin..hakhak..


Now is the time 4 them 2 leave me alone at the foyer..
hisk..hisk..


...fRieNdShiP 4eVa n eVa...


To dila, ain, and maiza...
hope our frenship will last forever..
Luv u aLL sho muCh..
(walaupn korg sume sengal+senget..haha)

Wassalaam...

09 October 2008

Be A bLoggeR..StaRtiNg by 2dAy...0n my biRthDay..


Assalamualaikum...

haha..ni la kali pertame aku nulih kat cni..
Kalo korg nk tau aku saje je tgu tarikh ni tuk stat tulih blog.

9th october 2008..hehe..hrni besdei ku...wahaha..
ni alang2 korg dah tau ni..meh la bg prezen kat aku yer..lmbt sket pn aku trime gak..xde hal punyer..hehe..
Actually..aku dah lame dah launch blog ni..tp xde sape yg tau...(sbb aku x btau) kecuali ank sdare ku yg sorg itu.. nadirah liyana yg tersgtlah sengal..muahaha..sori girl! huhu..

die la yg dok sbuk nk suh aku wat2 blog ni...
aku pn bia la die watkan..aku bg emel aku jer..password pn aku x ingat sbnrnye..tah ape2 tah yg die aku suh die letak aritu..siap td aku kne wat password br..wakakaka...

k lah..memandgkn korg pn dah tau yg arini hrjd aku... bia la aku citer sket pe yg jd hrni... cm biase la kan..name pn besdei..mst la org sbuk2 wish time 12 mlm tu kan... ade la kwn2 kat uitm n also kwn2 lame aku wish besdei kat aku...thanks yer sumer...x sgke ade lg yg ingat kat aku...(walaupn aku tau...ade yg frenster ingatkan..x ksh la..) ank2 sdare ku juge x ktggln... nk jugak.. siap ade yg nk bg adiah lg.. thanks apis..nnt kak jie blk kjie amik yer... thanks kat nadirah liyana yg sengal gak..mst x leh tdo slagi x wish kat i kan..hehe..xpe2..i appreciate it

mak pn ade call gak.. thanks mak.. tp sedey sket la sbb mak ngan abah x dpt dtg cni sbb xde sape nk bwk..sume org ngah bz..xpe laa.. ingat lak zaman kat PASUM dlu..mlm besdei tu mak, abh, along, abg mat, kakak, dikla..dtg bwk kek n kitorg lepak kat bwh tiang lampu jln yg ade kat pntu msuk kolej dlu...so sweeeet...comel jer...ank branak mkn kek kat ctu..haha..romantik je kan..ngan family xpe.. dont try this with ur partner yer..not gud 4 our health lah..hehe..

dlm kol 8 pg camtu br aku prasan yg enset aku x leh msuk msg..aku anta kat dr sendri pn x smpai2..ceh! gram btol aku.. bile abes klas FYP, aku blk umah n try la gne enset lame...tuka simcard sume..hurm..teng..tereeeng,...! Dah bleh... amik ko! 15 msg msuk x berenti..wakaka... akhirnye...dpt gak aku bace sume msg2 kwn2ku...sori yer sume yg aku lmbt reply tu..hehe..bkn sumbunk taw! now i noe... iseriously need a new phone.. ouuucch! need 2 find some scholar..hehe... tgk lah nnt cne..tamaw membazir jer..

so kat cni...aku nk ucap thanks la kat korg sumer yg still ingat kat aku yer..
Zati, apis, aan n farah...thanks 4 da card yer. i ll keep it safely..hee..
azuan..thanks 4 d chocolate...sedap2!...abis r gmok lg aku...huhu
safarina..thanks 4 d notes..creative idea lah girl!
to taufik n capik..aku bkn xnk g minum ngan korg..segan r kalo aku sorg je girl kat situ..hehe..next time yer korg..

k lah..aku stop kat cni dlu yer..nnt kalo tetibe aku rase cm murah hati sket..
aku share la ngan korg ape yg aku dpt yer..hehe..

wassalaam..